Långläsning: Vad innebär organisatorisk tvåhändhet när det kommer till AI?

27 mars 2025
Ett sätt att hantera komplexa utmaningar, såsom implementeringen av tillämpad AI i välfärden, är genom förbättringsarbete i kombination med innovationsarbete. Det här beskrivs ofta som organisatorisk tvåhändhet: en hand arbetar på med det som redan finns, samtidigt som den andra letar efter nya sätt att göra saker på.
När det kommer till att använda AI i offentlig sektor kan vi konstatera att det finns en hel del att göra för båda händerna.
Förutsättningar i ena handen
Enligt SKR har offentlig sektor i uppdrag att leverera kvalitativ välfärd idag och samtidigt utveckla lösningar för framtidens behov. För att klara detta behövs olika arbetssätt och olika former av styrning. I den förstudie som ligger till grund för arbetet i Innovationsarenan identifierades ett antal generella förutsättningar för att nyttja AI-tekniken i en kommunal kontext. Det handlar om tillgång till data och datakvalitet, interoperabiltet, kompetens att arbeta med AI, juridik och säkerhet, teknisk riktning samt styrning och ledning. Ett sätt att se på dessa förutsättningar är att de utgör den ena handen i arbetet, den som fokuserar på verksamhetsutveckling och pågående förbättringar.
Innovation i andra handen
Vad gör då den andra handen? Om vi ska uppnå full potential med AI som hävstång i arbetet med kompetensförsörjning inom offentlig sektor behöver vi arbeta innovativt. Inom Innovationsarenan innebär det att vi arbetar utforskande i cykler där vi tillsammans lär oss mer om en specifik utmaning, formulerar och testar hypoteser och tar fram prototyper. Det handlar alltså om att tillsammans med verksamhetsnära personer vrida och vända på utmaningar för att se om lösningar med eller genom AI kan användas. Det är också viktigt att vi får med framtidsperspektivet – hur kommer förutsättningar, behov och utmaningar se ut i framtiden? Vilka kompetenser behöver vi? Vilka nya roller behöver finnas i våra kommuner? Och vilka nya typer av samarbeten och partnerskap behövs?
Digitalisering skapar förutsättningar
Arbetet med AI i offentlig sektor vilar i mångt och mycket på den digitaliseringsprocess som ännu pågår. Swedish Center for Digital Innovation vid Göteborgs universitet beskriver nuläget i digitaliseringsprocessen i sin senaste statusrapport (2023). Enligt rapporten har offentlig sektor kommit upp i 47 procent av de optimala förutsättningarna för att tillgodogöra sig nyttan med digitalisering. Alltså har vi har kommit ungefär halvvägs när det kommer till att fullt ut dra nytta av digitalisering. Det innebär att Innovationsarenan tillsammans med kommunerna behöver arbeta vidare med att skapa förutsättningar för att nyttja tekniken. Allt för att kunna fortsätta det tvåhänta arbetet framåt.