Långläsning: Tre viktiga hållplatser i Innovationsarenans förstudie

Skiss

13 mars 2025

I maj 2024 presenterades den förstudie som ligger till grund för arbetet i Göteborgsregionens Innovationsarena. Trots att rapporten snart har ett år på nacken är mycket av innehållet fortfarande relevant. I den här artikeln fördjupar vi oss de aspekter av rapporten som vägleder arbetet i Innovationsarenan. 

Att prata AI i kommunala verksamheter kan snabbt bli hur stort och komplicerat som helst, och där hjälper förstudien oss att sortera i samtalet. Var finns potentialen, vad kan AI-tillämpningar innebära rent konkret – och vem ska göra vad? Förstudien innehåller tre viktiga hållplatser:

1. Vägledande perspektiv

I förstudien beskrivs tre vägledande perspektiv som är hjälpsamma när det kommer till att förstå AI. Det första handlar om se på tekniken som en assistent, inte som en beslutsfattare. AI kan komma att utgöra en viktig assistent för många medarbetare inom välfärden, bland annat de som behöver utgå från stora mängder kunskapsstöd eller lagstiftning eller de som behöver hjälp med språket. Men när det gäller att fatta beslut behöver det alltid vara professionen själv som gör det, inte AI. 

Ytterligare ett vägledande perspektiv är att AI kräver verksamhetsutveckling. Vi kan inte nog understryka detta: AI kräver förändrade arbetssätt. Det är inte tekniken i sig som ska stå i fokus utan det handlar om att vi medarbetare på olika håll behöver hitta nya sätt att jobba på – och det är oftare lättare sagt än gjort!

Det tredje vägledande perspektivet handlar om det faktum att AI-tekniken har  begränsningar som vi behöver förstå och ta hänsyn till. Inom Innovationsarenan har vi längs vägen lärt oss massvis om bias, om det faktum att språkmodeller är tränade på olika data, att de kan hallucinera och ibland vara lite lata. 

Dessa tre vägledande perspektiv är bra att ha i åtanke när vi går vidare till nästa hållplats!

2. Fem förutsättningar för att nyttja tekniken

I förstudien identifierade vi fem förutsättningar för att kunna nyttja AI-tekniken i en kommunal kontext. Sammantaget tecknar dessa fem förutsättningar en bild av ett stort arbete som behöver ske ute i kommunerna just nu. Och här finns mycket att vinna på att samarbeta och samverka. Vi tror faktiskt att det rentav är nödvändigt för att få flera av förutsättningar på plats. De fem förutsättningarna är:

Tillgång till data och datakvalitet

Har du hört data benämnas som ”den nya oljan”? I vissa fall stämmer det faktiskt, eftersom det i många tillämpningar av AI-tekniken är av största vikt att ha tillgång till rätt data. Här finns utmaningar runtom i kommunsverige. Vi äger i många fall vår egen data men har ofta svårt att få tillgång till den. I vissa fall är det oreda bland datan, och det saknas standardisering.

Interoperabilitet

Interoperabilitet är ett hett ord just nu. Det innebär egentligen att olika system behöver kunna prata med varandra och länkas ihop på enkelt vis.

Kompetens

Kompetens är en viktig förutsättning för alla som arbetar i de kommunala verksamheterna. För stora delar av personalen handlar det om att förstå vad tekniken innebär och att kunna använda och tillämpa den. När det kommer till politiker och strategiska chefer behöver de ha en viss typ av förståelse att kunna bedöma risker, göra strategiska vägval, se potential och resurssätta. 

Juridik och säkerhet

Juridiken och säkerhetsaspekten fortsätter att vara stora frågor. Det kan vara ett snårigt område och idag är det många som ställer sig frågan om vad vi får och inte får göra. Vi har massvis av lagstiftning som vi är tränade i sen innan, allt ifrån GDPR till sekretesslagstiftning. För att inte göra onödigt dubbelarbete behöver vi vara noggranna kring vad som gäller specifikt för den här typen av teknik och kring vilka särdrag AI-tekniken har. 

Styrning och ledning 

Styrning och ledning är en förutsättning för att kunna nyttja AI i den offentliga sektorn. Det handlar om att från ledningshåll sätta en riktning och en ambitionsnivå. Det handlar också om hur frågan prioriteras, om hur arbetet fördelas och om vilka förväntningar som ställs på verksamheterna.

En sjätte förutsättning?

Sedan förstudien släpptes har vi inom Innovationsarenan lagt till, eller kanske snarare förfinat, en förutsättning som vi upptäckt längs vägen. Vi kallar den teknisk riktning. Och vad menar vi med det? Jo, vi ser att AI ofta står i skuggan av det digitala arvet, det vill säga offentlig sektors digitalisering. Den kan idag varken bedömas vara fullständig, genomförd eller ens på gång att bli klar. För att kunna nyttja ny teknologi behöver det finnas kompetens, digital mognad och en IT-infrastruktur som möjliggör innovation och förnyelse. Många kommuner har idag outsourcat sina IT-processer och äger dem inte själva. Det saknas olika funktioner och kompetens inom området och det finns investeringsbehov. Det här är en fråga som vi kommer fördjupa oss i framåt, så håll utkik. Spännande, eller hur?

3. Potentialer

Tre hållplatser utlovades och tre ska det bli. Sist men absolut inte minst är hållplatsen potentialer. Det handlar om var vi inom välfärden ser att det finns potential i att korsa AI, kompetensförsörjning och välfärd. Totalt har vi identifierat nio olika potentialer som handlar om allt från att predicera utfall och behov på organisations- och individnivå till resursallokering och planering. Du kan läsa mer om de nio potentialerna på sidan 30-41 i förstudien. Eller så väljer du att läsa hela rapporten, hoppas vi såklart.

AI och kompetensförsörjning inom välfärden

På uppdrag av Göteborgsregionens 13 kommundirektörer togs förstudien AI och kompetensförsörjning inom välfärden fram. Rapportens syfte är att utforska möjligheterna att använda AI för att stärka kompetensförsörjningen inom välfärden i Göteborgsregionen.

Läs mer här >

Sofia Larsson

Sofia Larsson
Verksamhetschef
Göteborgsregionens Innovationsarena
sofia.larsson@goteborgsregionen.se

Rulla till toppen