Varför behövs ett kompetensramverk för generativ AI?

21 mars 2025
Göteborgsregionens Innovationsarena samarbetar med ett antal aktörer kring ett kompetensramverk för generativ AI inom välfärden. Det handlar om att ta fram en strukturerad modell som kartlägger de kunskaper, färdigheter och förmågor som krävs för att använda tekniken effektivt, ansvarsfullt och strategiskt.
Syftet är att säkerställa en strukturerad och långsiktig utveckling av AI-kompetens. Ett gemensamt ramverk ger bättre förutsättningar för en bred, ansvarsfull och hållbar implementering av generativ AI i arbetslivet. Ramverket fungerar som en gemensam referenspunkt för kompetensutveckling och kan användas för att:
- Definiera AI-relaterade kompetenser på olika nivåer i organisationen
- Utgöra underlag för utbildningsinsatser och kompetenshöjning
- Underlätta rekrytering och kompetensförsörjning genom tydliga krav och riktlinjer.
Varför ett ramverk?
Just nu satsar många organisationer på att utveckla kompetensinsatser inom generativ AI. Ett gemensamt ramverk kan fungera som en vägledning för att se till att insatserna är effektiva, samordnade och relevanta genom att:
- Säkerställa enhetlighet och kvalitet i utbildningsinsatser, vilket gör att rätt kunskap når rätt målgrupp
- Stödja strategisk kompetensplanering genom att identifiera kompetensbehov och skapa en långsiktig utvecklingsplan
- Effektivisera lärandet och resursanvändningen, så att utbildningar inte överlappar eller blir osammanhängande
- Främja professionell utveckling genom att tydligt koppla AI-kompetenser till karriärvägar och möjliggöra arbete med mikromeriter
Hur fungerar det?
Innovationsarenans arbete med bygger på beprövade metoder från liknande initiativ, såsom UNESCO:s AI-kompetensramverk för lärare. Målet är att skapa en bred samsyn kring vilka AI kompetenser som behövs inom välfärden och hur de kan utvecklas effektivt. Den 10 mars 2025 hölls ett första möte med de samverkande aktörerna där GR, Kungsbacka kommun, Stenungsunds kommun, Göteborgs stad, Karlstad kommun samt RISE och SKR deltog. Arbetet drivs iterativt och utvecklas utifrån praktiska behov och erfarenheter från deltagande organisationer.
Nästa steg
Nästa steg i arbetet är en workshop som hålls 31 mars, med fokus på fortsatt utveckling. Under detta tillfälle kommer de medverkande aktörerna att resonera bland annat kring målgrupper och nivåer av kompetens. Vill du veta mer? Kontakta oss gärna.
Stina Bergman Lindskog
Projektledare
Göteborgsregionens Innovationsarena
stina.bergman.lindskog@goteborgsregionen.se