Delfiner, fotbollsexperter och portade AI-assistenter

23 april 2025 | Henrik Krantz
Vad säger delfinerna?
När undretecknad var liten tittade jag på serien Flipper, om den supersmarta och vänliga delfinen med samma namn, som hjälpte till med allt möjligt tokigt vid Coral Key Park and Marine Preserve. Men hur mycket snackar egentligen delfinerna med varandra? Ja, det försöker nu Google klura ut med hjälp av sin nya modell Dolphin Gemma, som bygger på massor av ljudinspelningar av delfiners läten. Målet? Ja, kanske att en dag ha möjligheten att prata flytande delfin.
Nya modeller och fler hallucinationer
Det börjar nästan bli tröttsamt att skriva meningen ”en ny modell har släppts av…” eftersom det var och varannan dag trillar ut nya AI-modeller från företag och organisationer. OpenAI har släppt flera nya på sistone, men det verkar som att modellerna blivit mer benägna att hallucinera än vad de varit tidigare, något som förbryllar även företaget själva. De resonerande modellerna o3 och o4-mini hittar alltså på mer saker än tidigare modeller. Det kan såklart ses som positivt om de används för kreativa uppgifter, men kanske inte är toppen om de används för att skriva kontrakt eller andra viktiga underlag.
Vad är det som bromsar företagens AI-användning?
Enligt en undersökning genomförd av Tietoevry är det bara 7 procent av alla organisationer som implementerat AI i större skala i sina verksamheter. Det som bromsar är, enligt undersökningen, möjligheterna att få AI att integrera med befintliga system. 28 procent av de tillfrågade ser också att det saknas kunskap och kompetens saknas. Interoperabilitet och kompetens är alltså något som återkommer. Ni som läst vår förstudie kring AI och kompetensförsörjning vet ju att det är viktiga förutsättningar!
Stopp i dörren för artificiella mötesdeltagare
Kanske har du också har varit med om att det trillat in oinbjudna gäster på digitala möten? Detta är allt som oftast en annan deltagares assistent som lyssnar in på mötet och tar anteckningar för att sedan sammanfatta det som sagts i form av mötesanteckningar och uppgifter. Detta kan ibland leda till att assistentens chef, det vill säga den person du faktiskt har bjudit in till mötet, inte ens behagar att dyka upp, eftersom assistenten lika gärna kan lyssna in och skicka vidare informationen. Nu har EU satt stopp för det här på sina interna möten. Där får alltså inga AI-agenter eller assistenter får närvara eller ersätta deltagande. EU-kommissionen har satt det som en regel, men har fortfarande inte riktigt angett anledning till förbudet. Vi kan nog dock räkna med att det kommer inom kort, eftersom snacket om agenter och assistenter inte på något sätt minskat.
Det kostar på att vara vänlig
En fråga som debatteras på olika håll just nu handlar om generativ AI och dess energiförbrukning och miljöpåverkan. En ny vinkel på det hela kom nyss från Sam Altman, OpenAI:s VD. Enligt honom är det kostsamt att vara alltför vänlig mot språkmodellerna. Hur hänger det här ihop då? Jo, eftersom all bearbetning av text drar energi, leder ju allt småprat med generativa AI-tjänster såsom ChatGPT till ökad energiförbrukning – och ökade kostnader. Enligt Sam Altman kostar alltså de där vänliga orden vi slänger in som ”tack för hjälpen” företaget ”tens of millions of dollars.” Vad ska vi lära oss av det här då? Förhoppningsvis inte att det är dumt att vara vänlig, utan snarare att det är värt att komma ihåg att all användning av AI-tjänster kostar, på olika sätt.
Nya funktioner i Microsofts Copilot
Det är ingen överraskning att Microsoft fortsätter skruva vidare på sin lösning Copilot. Nu verkar tjänsten ha fått rätt mäktiga nya funktioner. En av dessa är ”actions”, som gör att Copilot nu kommer kunna utföra handlingar, något som följer i samma fotspår som många andra tjänster. Din Copilot kommer alltså inom kort även kunna köpa dina biljetter, boka bord eller annat du vill ha hjälp med.
Ljud till text
En stor potential som ofta lyfts med är AI:s förmåga att snabbt översätta ljud till text, något som är av stor nytta inom en mängd områden. Ett av dessa är textningen av TV-program. Såklart kommer det här med en hel del utmaningar. I en forskningsstudie tittar man nu på skillnader mellan undertexter som är skapade av AI jämfört med texter skapade enbart av människor. Här kan man se att tittare kan upptäcka skillnader. Det handlar om fler fel i översättningarna, men även om att AI tenderar att översätta mer ordagrant vilket kanske inte passar helt i sammanhanget. Så hittills verkar denna studie följa liknande mönster som pekar på att AI inte kommer ersätta människan helt, utan istället komplettera och assistera.
Även läkare och AI jobbar bättre tillsammans
Om vi fortsätter på det hoppfulla spåret med att vi inte behöver bli helt ersatta av AI så visar en studie från Lunds Universitet att läkare som jobbar tillsammans med AI upptäckte 29 procent fler fall av bröstcancer. Även aggressiva fall kunde upptäckas tidigare och detta alltså genom att använda AI som en verktyg för läkare.
Framtidens shopping?
Att teknik och AI förändrar saker är det väl ingen som missat vid det här laget. Ett område som kommer att påverkas mer och mer är shopping. ”The Hive” är ett sånt exempel, där AI, robotar och automation samspelar för att effektivisera matvaruhandlingen online. För om vi ska vara ärliga, även om du är snabb i din favoritbutik, så kan det vara svårt att hinna packa 50 varor på 5 minuter utan att slarva också? Systemet optimeras med hjälp av en digital tvilling som simulerar och optimerar olika aspekter. Antagligen kommer detta upplägg även sprida sig till andra områden, till exempel hantering av bagage på flygplatser.
Fotbollsanalytikern ingen verkar vilja ha
”Ett haveri”. Ja, det rasas i kommentatorsfälten efter att Max introducerat sin nya AI-kommentator Aida, som ska hjälpa till att analysera fotboll i sportstudion. Tittarna verkar ogilla tilltaget starkt, vissa går så långt som att vilja sägaa upp sina abonnemang. Johan Björck, pressansvarig på Max menar dock att det är bra med reaktioner när de introducerar ny teknik i sändningarna. Vi får helt enkelt se hur länge Aida får fortsatt förtroende att, på ett väldigt taffligt sätt, presentera statistiska analyser i rutan.
Omvärldskoll
Det händer mycket inom AI-området. I vår omvärldsbevakning spanar vi på de frågor som är extra relevanta för Innovationsarenans arbete. Varje vecka sammanfattar vi ett axplock av de viktigaste AI-nyheterna. Vi håller koll åt dig, helt enkelt.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du omvärldskollen direkt i din inkorg >

Henrik Krantz
Utvecklingsledare
Göteborgsregionens Innovationsarena
henrik.krantz@goteborgsregionen.se