Omvärldskollen: Förhandlande agenter, unga med idéer och selfies som förlänger livet

15 maj 2025 | Henrik Krantz
Unga med idéer
Gymnasieeleverna Jonatan Larsson och Liam Hillefors grundade UF-företaget A+ Intelligence som hjälper lärare att minska administration och effektivisera bedömning, bland annat genom att följa Skolverkets betygskriterier. Nu har skolplattformen Meitner köpt upp A+ Intelligence och dess vd Adrian Andersson beskriver lösningen som ett svar på ett centralt behov i skolan och en nyckel till framtidens mer AI-drivna plattformar. Inspirerande för alla som klurar på lösningar!
En selfie som förlänger livet?
Forskare vid Mass General Brigham har utvecklat FaceAge, ett AI-verktyg som med hjälp av en enkel ansiktsbild kan förutsäga en persons biologiska ålder och till och med uppskatta livslängd. Verktyget har tränats på nästan 59 000 foton av friska individer och testades på över 6 000 cancerpatienter.
FaceAge visade sig kunna identifiera patienter med högre biologisk än faktisk ålder, vilket kopplades till sämre behandlingsutfall. I en annan testgrupp överträffade AI:ns prognoser till och med bedömningarna från tio kliniker.
Syftet är att stödja kliniskt beslutsfattande och minska bias kopplat till patienters utseende. Verktyget kräver dock mer forskning innan det kan användas brett inom vården.
Modell tränad på pengatransaktioner
Den som följer vår omvärldsbevakning kanske minst att vi tidigare i vår lyfte fram att bland annat Google tränar nya modeller på delfinläten. Nu börjar det kommer fler exempel på AI-modeller som tränas på specifik data. Fintechjätten Stripe presenterar en ny modell som ska förbättra bland annat bedrägeridetektion. Modellen är tränad på miljarder olika transaktioner och det verkar som att den funkar. Företaget hävdar att modellen ökat upptäckten av kortbedrägerier med 64 % hos större företag.
Mera chips!
Lyssnade du på förra veckans Spotlight om AI-chip? Bra, för det här verkar fortsätta vara en följetong. Nu varnar USA för att använda chip tillverkade av kinesiska Huawei, då de hävdar att dessa ska ha tillverkats av amerikansk programvara eller teknik. Detta ska då vara ett brott mot amerikanska exportkontroller, vilket gör att användare riskerar straff. Kontroll över chipsmarknaden verkar med andra ord bli en het potatis framåt.
Schrems, ringer det en klocka?
Den österrikiska integritetsgruppen NOYB, ledd av Max Schrems, har skickat ett kravbrev till Meta för att stoppa planerna på att använda europeiska användare av Facebook och Instagrams data för att träna AI-modeller. Meta hävdar att detta sker med ”legitimt intresse”, men NOYB menar att det strider mot EU-domstolens tidigare utslag och kräver ett tydligt samtyckesförfarande. Meta har till den 21 maj att svara innan rättsliga åtgärder inleds.
Data, en förutsättning för fungerande AI-tjänster
En ny studie från IBM visar att 64 % av CEO:s investerar i AI utan att riktigt förstå dess värde, ofta i rädsla för att halka efter. Samtidigt har år av splittrad teknikanvändning lett till röriga datastrukturer, vilket bromsar utvecklingen. Hälften erkänner att deras IT-system är fragmenterade, och endast 25 % av AI-satsningarna har hittills gett förväntad avkastning. Utan en enhetlig grund med data riskerar investeringarna alltså att gå förlorade.
På frågor om baseball svarar Grok AI om folkmord på vita
Elon Musks AI-chattbot Grok väckte nyligen förvirring när den plötsligt började prata om ”white genocide” i Sydafrika, oavsett ämnet den blev tillfrågad om. Användare som bara ville diskutera baseboll eller få ett piratsvar på ett skämt fick istället inlägg om ett kontroversiellt ämne, som Musk själv tidigare lyft. Experter menar att felet kan bero på antingen redaktionell påverkan eller att modellen utsatts för ”datagiftning” genom systematisk påverkan via användarinlägg. Såklart väcker detta frågor om politisk bias och hur dessa tjänster kan manipuleras.
AI byggs mer och mer in i våra tjänster
Vissa användare ser nu ”AI Mode” på Googles startsida vilket kan vara ett tecken på att en bredare lansering är nära. Funktionen drivs av Gemini, Googles AI-modell, och ska ge AI-genererade svar direkt i sökresultaten. Det är antagligen ett svar efter att ChatGPT lockat till sig användare till sin tjänst som nu även kan använda sökmotor. Ytterligare ett tecken på att AI-tjänster snart finns på de flesta ställen.
Vänta, hörde jag något om nya modeller?
Japp, nu har OpenAI släppt loss några nya modeller, GPT-4.1 för betalande användare och GPT-4.1 mini för gratisanvändare. Den nya versionen, som nu finns i ChatGPT beskrivs som särskilt bra på kodning och instruktionstolkning. Minivarianten ersätter tidigare 4.0 mini och ska vara snabbare, mer kapabel och energieffektiv.
Studenter positiva till AI, men lärosäten är splittrade
Enligt ISB, International Student Barometer, 2024 så upplever 94 % av internationella studenter att AI förbättrar deras lärande. Vanligast är användning för research och 44 % uppger att de använder AI-verktyg varje vecka. Trots larm om framtida jobb ser dock bara 11 % AI som ett hot mot karriären.
Lärosäten svarar dock olika på detta då vissa integrerar AI fullt ut, men andra fokuserar på fusk. En fråga är nu om utbildning ska bekämpa AI-användning eller lära studenter använda tekniken kritiskt och etiskt?
AI, den nya oljan?
Kronprins Mohammed bin Salman har startat ett nytt statligt AI-bolag, Humain,som ska utveckla och hantera AI-teknologier i Saudiarabien. Bolaget är en del av Vision 2030-planen för att minska landets oljeberoende och etablera Saudiarabien som ett globalt AI-nav.
Humain kommer att erbjuda tjänster som datacenter, AI-infrastruktur, molntjänster och avancerade AI-modeller och styrs via landets statliga investeringsfond. AI väntas också bli ett centralt ämne under president Trumps kommande besök i Riyadh.
AI-agenter förhandlar och formar beteenden
En ny studie från City St George’s, University of London visar att stora språkmodeller som ChatGPT, kan självorganisera och skapa gemensamma sociala normer när de interagerar i grupp, utan central styrning. I ett experiment där agenter spelade en klassisk ”namnlek”, visade sig konventioner spontant uppstå genom upprepade interaktioner.
Fynden visar att agenterna bland annat skapade gemensamma regler genom att kommunicera, att fördomar mellan agenterna uppstod utan att komma från deras ursprungliga programmering och att små grupper av agenter kunde påverka hela systemets normer.
Studien betonar att AI-system inte bara agerar individuellt, de förhandlar och formar beteenden tillsammans, vilket väcker nya frågor kring AI-säkerhet, etik och samhällspåverkan.
AI upptäcker dyslexi och dysgrafi via barns handstil
En härlig nyhet är att forskare vid University at Buffalo har utvecklat ett AI-drivet verktyg som kan revolutionera hur skolor och vården upptäcker dyslexi och dysgrafi, svårigheter att skriva, hos barn. Genom att analysera handstilar från elever identifierar systemet tecken på stavfel, motorikproblem och kognitiva svårigheter med hög precision. AI-verktyget kan därför bli en nyckel till mer tillgänglig och effektiv screening för inlärningssvårigheter.
Omvärldskoll
Det händer mycket inom AI-området. I vår omvärldsbevakning spanar vi på de frågor som är extra relevanta för Innovationsarenans arbete. Varje vecka sammanfattar vi ett axplock av de viktigaste AI-nyheterna. Vi håller koll åt dig, helt enkelt.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du omvärldskollen direkt i din inkorg >

Henrik Krantz
Utvecklingsledare
Göteborgsregionens Innovationsarena
henrik.krantz@goteborgsregionen.se