Innovationsledarens drömelva kommer in i matchen: ”Status Quo FC har hållit nollan länge”

25 april 2025
Att prata om AI i offentlig sektor kan lätt bli abstrakt. Men vad händer om vi lånar begrepp från ett mer konkret sammanhang, exempelvis från fotbollens värld? Lina Andersson, innovationsledare i Lerums kommun, har gjort just det. För att beskriva hur AI skulle kunna göra skillnad i den kommunala vardagen har hon satt ihop en egen drömelva med AI-assistenter. Vi bad Lina berätta om vad hon tror skulle kunna hända om vi lät AI komma in i matchen.
Idén om en drömelva för AI-assistenter började som ett tankeexperiment i en teamschatt med andra som jobbar med AI, IT och digitalisering på olika sätt. Det blev ett kreativt sätt att beskriva nuläget och sätta ord på hur AI skulle kunna bidra till ökad kvalitet och effektivitet. Så vilka spelare behövs egentligen i ett drömlag för offentlig sektor?
Behoven avgör uppställningen
Enligt Lina Andersson varierar uppställningen för drömelvan beroende på matchen som ska spelas. Olika utmaningar kräver olika förmågor och kompetenser. Hon tror inte att det finns en uppställning som löser alla frågor.
”Just nu har jag en uppställning som inkluderar juristen, förvaltaren, kommunikatören, pedagogen, visionären, filosofen, ekonomen, strategen, upphandlaren, hållbarhetsexperten och utvecklaren”, säger Lina. ”Uppställningen utgår från de behov vi har just nu”.
På frågan om vilken drömassistent Lina vill sätta på mittfältet, för att se till att hela laget spelar bättre och mer effektivt, svarar hon – ingen.
”Jag tror inte att det finns någon AI-assistent som kan åstadkomma det på egen hand”, säger Lina. ”Det handlar snarare om samarbetet mellan assistenterna i laget och om tränaren, det vill säga medarbetarens, förmåga att välja rätt assistent på plan. I slutändan är det alltid människan som måste utvärdera resultatet och fatta besluten.”
Anfall och försvar
Varje drömlag behöver en duktig målvakt som håller koll på sånt som annars riskerar att falla mellan stolarna. I Lina Anderssons drömelva får en analytisk AI-assistent med juridik- eller förvaltningsfokus stå i mål och fånga upp risker, luckor och ansvarsglidningar. Det behöver vara någon som inte bara räddar utan också spelar upp smart.
”Man kanske kan tänka sig en målvaktsduo”, säger Lina. ”Juristen räddar det som kan leda till etiska, juridiska eller policyrelaterade missar och förvaltaren följer upp, dokumenterar, och ser till att ingenting faller mellan stolarna i praktiken.”
Målområdet är säkrat och det är dags att prata anfall. Vilken AI-assistent kan ta sig framåt, hitta luckor och skapa spelmöjligheter i vardagen? Även om det är lockande att sätta visionären i toppen som den självklara spjutspetsen påminner Lina om att visionären har svårt att få saker att hända på egen hand.
”Visionären kan se det som ännu inte finns och kan värdera det önskvärda, inte bara det möjliga”, säger hon. ”Men det behövs någon som kan få saker att hända i praktiken. En utvecklare kan prototypa, automatisera och bygga för att kunna sätta nya funktioner i spel. Men det behövs också ett starkt avslut. Du kan ha världens smartaste idé, men om den inte går att dela med andra stannar den i omklädningsrummet.”
Här föreslår Lina att sätta in kommunikatören som får andra att förstå varför idén är bra och som kan skapa acceptans, momentum och assistera genom att öppna ytor i organisationen.
Joker på bänken
När vi frågar Lina om hon har någon joker på bänken lyfter hon fram några starka kandidater. Bland annat tror hon att antropologen skulle kunna göra skillnad i en kommunal kontext, där tekniska lösningar ofta integreras i mänskliga och organisatoriska system.
”Antropologen kommer in när spelet fastnat, när logik och strategi inte räcker. Innovation handlar inte bara om vad vi kan göra, utan vad som bör göras och hur vi får människor med oss”, säger Lina. ”Antropologen kan se och förstå det andra inte ser, läsa kulturen, stämningen och de informella reglerna. Det är en assistent som kanske inte alltid passar in i systemet, men som kan låsa upp låsta lägen med ett oväntat perspektiv.”
Från planen till läktaren
Även med ett toppat drömlag kommer AI-assistenter aldrig kunna ersätta det mänskliga teamet. Och vilken roll spelar egentligen innovationsledaren själv i drömelvan? Är det som coach, lagkaptenen eller kanske spelande tränare? Enligt Lina kan man som ledare behöva inneha alla de där olika rollerna, beroende på hur långt organisationen har kommit på sin AI-resa.
”I den inledande fasen kan man inte sitta på bänken och skrika, man behöver vara på plats, kanske till och med på planen i rollen som lagkapten”, säger Lina. ”När man kommit lite längre kan man bli mer av den spelande tränaren som är taktisk och kan analysera lagets behov, designa spelidéer, testa lösningar, engagera nyckelpersoner och driva projekt. Nästa steg blir att ta sig längre upp på läktaren och bli mer som en sportchef, någon som bygger strukturer, kultur och kapacitet och som automatiserar flöden och processer.”
Motståndarlaget utmanar
Om vi tittar på motståndarlaget då, vad är egentligen den största utmaningen som står i vägen för att införa AI-assistenter på bred front i offentlig sektor?
”Offentlig sektor är full av strukturer, kultur, och historik som funkar som ett välorganiserat försvar”, säger Lina Andersson. ”Motståndarlaget – ’Status Quo FC’ spelar tajt, defensivt och har hållit nollan länge. Rädsla för felpass i form av regelosäkerhet och ansvarsglidning gör att vi många gånger inte vågar testa ny teknik trots stor potential.”
Lina understryker att här gäller det att träna laget på säkra spelvägar, skapa policys, etiska ramar och säkra testmiljöer. Organisationer i offentlig sektor är byggda för att vara stabila och motverka risk vilket kan skapa en viss typ av tröghet där gamla arbetssätt vidmakthålls.
”Man måste också ta i beaktning att ny teknik ofta kommer med ett ganska stort mått av osäkerhet vilket kan skapa målkonflikter i organisationer”, säger Lina.
Brett spel med kompetensutveckling och involvering
En annan utmaning handlar om kunskaps- och kompetensbrist vilket skapar osäkerhet kring teknikens möjligheter, utmaningar och vår förmåga att nyttja tekniken på ett hållbart sätt. Här behöver man höja grundkompetensen för alla i organisationens men också erbjudan säkra verktyg som gör det lätt att göra rätt. Strategin blir att spela brett genom att involvera många verksamheter tidigt i mindre AI-assisterade projekt som löser konkreta problem.
Lyckade projekt kan bygga ett internt ambassadörsnätverk med användare som själva upplever nyttan och som kan inspirera andra
Vad säger assistenten själv?
Sist men inte minst bad vi Lina sätta ord på sin vision om vad skulle hända i organisationen om hennes drömelva verkligen fick komma ut på plan. Hon ställde frågan vidare till sin AI-assistent Visionären, som kom med ett utförligt svar. Vi låter Visionären få sista ordet och tackar Lina för hennes kloka tankar!
Assistenten: ”Plötsligt har ni förändrat spelreglerna för hela ligan”
Såhär svarade Linas AI-assitent på frågan om vad som skulle kunna hända i organisationen när drömelvan kliver ut på planen.
Låt oss måla upp matchbilden! Med drömelvan på planen händer detta:
- Smarta beslut kan fattas snabbare: Om assistenterna kan förse rätt personer med rätt insikter i rätt tid kan det bli lättare att fatta fatta beslut som är datadrivna, etiskt hållbara och riktade mot verklig nytta.
- Innovation blir vardag istället för sidoprojekt: AI-assistenterna identifierar ständigt små saker att förbättra, testa, automatisera eller förenkla. På så sätt blir innovation en naturlig del av arbetsdagen, inte något man “hinner med om tid finns”.
- Användaren hamnar i fokus, inte systemen: När AI används för att lösa konkreta problem, på ett sätt som bygger tillit, begriplighet och faktiskt värde blir tekniken en naturlig del av vardagen och möjliggör för människan att kliva fram.
- Trösklarna sjunker och modet stiger: Medarbetare börjar testa AI själva och ett första lyckat projekt leder till nästa. Organisationen kan möta utmaningar med en kultur som inte bara är förvaltande utan också utforskande
- Organisationen börjar spela som ett lag: När silos ersätts av samspel, och olika kompetenser kopplas ihop via AI och gemensamma mål kan organisationen röra sig som ett lag med tydligt syfte, nämligen att skapa största möjliga värde för samhället.
I det här scenariot blir du som tränare blir katalysatorn. Du bygger en kultur där AI inte är målet utan ett verktyg för att frigöra tid, kreativitet och samhällsnytta. Matchresultat? Kanske inte 5–0 direkt. Men 1–0, sen 2–0. Och plötsligt börjar andra kommuner undra hur ni spelar så snyggt. Och kanske lånar de någon av era spelare.
Och plötsligt har ni förändrat spelreglerna för hela ligan.