Omvärldskollen: Vilse i vildmarken, personliga brev och AI som terapeut

21 maj 2025 | Henrik Krantz
Jony Ive och OpenAI skapar nya AI-produkter?
Jony Ive, tidigare chefsdesigner på Apple, har tillsammans med kreativa kollektivet LoveFrom samarbetat med OpenAI för att skapa en helt ny familj av AI-drivna produkter. Det gemensamma bolaget io, grundat för ett år sedan av Ive och veteraner inom hårdvara och design, går nu samman med OpenAI för att arbeta ännu närmare dess produktteam. Målet? Att forma framtidens teknologier med mänsklig förståelse, optimism och inspiration i centrum. Ive och LoveFrom kommer att leda design och kreativt arbete för både OpenAI och io, så räkna med nya produkter och hårdvara inom AI från det här hållet!
AI tar plats på skrivbordet…
På Computex-mässan i Taipei presenterade Nvidia, AMD och Intel sina senaste stationära GPU:er med kraftfull AI-prestanda. Nvidia lanserar DGX Spark, ett kompakt AI-system med Blackwell-GPU som levererar 1 petaflops, ”ditt eget AI-moln på skrivbordet”, enligt vd Jensen Huang. Även AMD:s och Intels nya mojänger erbjuder lokal körning av avancerade AI-modeller, med upp till 123 miljarder parametrar i vissa konfigurationer. Trenden pekar tydligt mot AI-utveckling på individnivå snarare än via molnet, vilket öppnar dörren för nya AI-anpassade arbetsstationer och helt nya möjligheter för säker användning av AI-modeller.
… och AI-agenter på webben tar form
På utvecklarkonferensen Build presenterade Microsoft det nya öppna protokollet NLWeb, som gör det möjligt för företag att omvandla sina webbplatser till AI-drivna applikationer. Genom att använda naturligt språk och stöd för flera LLM:er och databaser gör NLWeb det enklare för AI-agenter att interagera med innehåll och tjänster utan traditionella API:er. Analytiker menar att NLWeb kan bli Microsofts väg till att dominera den framväxande ”agentiska” webben, en digital framtid där AI-agenter navigerar, förstår och agerar direkt på webben. Så, internet som vi vant oss vid tynar allt mer bort.
Unga vill ha en värld utan internet
En ny studie från British Standards Institution visar att nästan 7 av 10 unga i Storbritannien upplever att deras internetanvändning påverkar den mentala hälsan negativt. Hela 46 procent säger att de hellre hade växt upp utan internet och många stödjer begränsningar av sociala medier efter kl. 22. Studien belyser en växande oro bland unga över hur mycket tid de tillbringar online och vad detta gör med dem.
AI bättre än människor på att övertala
En ny studie i Nature Human Behaviour visar att GPT-4 övertalar människor online mer effektivt än andra människor, särskilt när AI:n har tillgång till information som kön, politisk åskådning eller utbildningsnivå. I 64 % av fallen vann AI:n debatten. Även utan bakgrundsdata var modellen lika bra som människor. Forskarna ser både möjligheter och risker: AI-övertalning kan användas för positiv förändring, men också för manipulation, vilket väcker behov av reglering och transparens.
AI-chatbots ersätter terapi för unga i Kina och Taiwan – men experter varnar
Allt fler unga i Kina och Taiwan vänder sig till AI-chatbots som ChatGPT och Ernie Bot för psykiskt stöd, enligt The Guardian. Skälet är bland annat att det är lättillgängligt men också billigare och mindre stigmatiserande än traditionell terapi. En studie visar att många uppskattar AI:s snabba och empatiska svar, men experter varnar för att chatbotar saknar mänsklig förmåga att läsa icke-verbala signaler och hantera krissituationer. Psykologer ser AI som ett värdefullt stöd, men inte som ersättning för professionell vård.
AI kollar tänderna
Brist på tandläkare och långa väntetider gör att många söker vård först när tandproblemen blivit allvarliga. Nu startar ett nytt forskningsprojekt, lett av Mittuniversitetet och Oulu universitet i Finland, som ska utveckla AI-baserade verktyg för att bedöma tandstatus via mobilbilder. Patienter ska i framtiden enkelt kunna ta en bild i munnen och få en preliminär bedömning, vilket kan minska behovet av akuta ingrepp och förbättra tillgången till tandvård, särskilt i glesbygd. Projektet pågår till 2028 och finansieras av EU.
Ikea: ”Nej tack” till AI-genererade personliga brev
Ikea uppmanar nu jobbsökande att inte använda AI för att skriva personliga brev. Enligt rekryteringschef Linda Wallin tappar dessa ansökningar sin personliga ton och blir svåra att bedöma. ”Vi ser att många brev ser likadana ut , för proffsiga, för generiska”, säger Wallin.
Företaget föredrar äkta, mänskliga ansökningar, även med stavfel, framför AI-genererade texter. I vissa rekryteringar testar Ikea istället nya metoder som frågebaserade ansökningar och spelbaserade tester. Förändrade arbetssätt var det!
Italiensk hjärnröta
AI-genererade videor med dansande kaffekoppar och kaktuselefanter sprids som en löpeld på TikTok. Fenomenet, som kallas Italian brainrot, kombinerar nonsensbilder med syntetiska italienska röster och har blivit ett viralt dopaminknark för unga.
”Det är meningslöst innehåll som ger hjärnan en belöning, som ett beroende”, säger Arend Hintze, AI-forskare vid Högskolan Dalarna. Trots sin absurditet är trenden svår att scrolla förbi och ett tydligt exempel på hur AI förändrar internetkulturen.
Google lanserar ny AI-tjänst för filmskapare
Google presenterar Flow, ett nytt AI-verktyg för filmskapande, specialbyggt för deras mest avancerade modeller Veo, Imagen och Gemini. Med Flow kan kreatörer skapa cinematiska scener och klipp genom enkel textbeskrivning, och kombinera egna bilder, karaktärer och miljöer med AI-genererade tillgångar. Verktyget erbjuder avancerade funktioner som kamerakontroller, scenredigering, tillgångshantering och inspirationsplattformen Flow TV. Flow är tillgängligt i USA för användare av Google AI Pro och AI Ultra, med fler länder på väg. Visuellt skapande blir nog aldrig sig mer likt efter det här…
Hikers litade på AI – fastnade i snön och fick räddas
Två vandrare i British Columbia tvingades tillkalla räddning efter att ha fastnat i snöklädda berg i sneakers. Varför? De planerad med Google Maps och ChatGPT. Räddningsledaren Brent Calkin varnar nu för att AI och appar inte kan ersätta lokal kunskap och kännedom. AI-chattbottar saknar ofta realtidsdata och förstår inte säsongsvariationer som att bergstoppar nära Arktis ofta är snötäckta till juli. Författaren Stephen Hui understryker att AI kan ge hyggliga råd om populära leder, men är opålitlig för mer okända rutter. Så innan du ger dig ut i vildmarken, se till att inte bara ta råd från en chatbot.
Ny studie: AI-sammanfattningar av forskning ofta felaktiga
Trots löften om revolutionerande effektivitet visar en ny studie i Royal Society att upp till 73 % av AI-genererade forskningssammanfattningar innehåller fel. Forskarna granskade nästan 5 000 sammanfattningar från modeller som ChatGPT-4o, DeepSeek och LLaMA 3.3 70B och fann att ju nyare modellen var, desto fler fel gjorde den. Problemet är att AI övergeneraliserar och utelämnar viktiga begränsningar, vilket riskerar att feltolka vetenskapliga resultat.
Särskilt oroväckande är detta i kliniska sammanhang, där minsta detalj kan vara avgörande. Forskarna varnar för att den växande användningen av AI i allt från vård till utbildning kan leda till masspridning av missförstånd om inte utvecklingen styrs rätt.
NotebookLM – nu som mobilapp!
Många har testat och använder tjänsten Notebook LM och efter stark efterfrågan är tjänsten nu tillgänglig som app för iOS och Android. Oavsett om du vill lyssna på sammanfattningar offline, ställa frågor direkt till AI-värdarna eller spara artiklar, videor och PDF:er som källor har du nu hela verktyget i fickan. Perfekt för studenter, yrkesverksamma och alla som arbetar med komplex information på språng!
Omvärldskoll
Det händer mycket inom AI-området. I vår omvärldsbevakning spanar vi på de frågor som är extra relevanta för Innovationsarenans arbete. Varje vecka sammanfattar vi ett axplock av de viktigaste AI-nyheterna. Vi håller koll åt dig, helt enkelt.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du omvärldskollen direkt i din inkorg >

Henrik Krantz
Utvecklingsledare
Göteborgsregionens Innovationsarena
henrik.krantz@goteborgsregionen.se