Kan generativ AI ersätta sökmotorerna?

11 april 2025
En ny generation håller på att byta verktyg. Enligt den kommande rapporten Barnen och internet från Internetstiftelsen visar tidiga siffror att barn och unga mellan 8 och 19 år i allt högre grad lämnar traditionella sökmotorer – och i stället vänder sig till AI-tjänster som ChatGPT när de söker information.
Det är ett skifte som väcker viktiga frågor. För även om det kan verka som en naturlig utveckling där AI kan ge snabbare svar med färre klick så förändrar det också något grundläggande i hur vi tar till oss information. Och det kräver att vi tänker om kring källkritik, förståelse och digital kompetens. Både för barn – och vuxna.
Skillnad mellan att googla och chatta fram svar
När du söker på Google får du en lista med länkar. Du kan se var informationen kommer ifrån, jämföra olika källor och göra en egen bedömning. När du använder en AI-tjänst som ChatGPT får du ett sammanhållet svar – men inte alltid en tydlig hänvisning till varifrån informationen hämtats.
Det kan vara bekvämt. Men det gör det också svårare att veta om det du läser faktiskt stämmer. AI:n är inte expert – den är tränad på text. Den kan verka säker, men i själva verket gissar den ofta vad som ”borde komma härnäst” baserat på statistik. Det kan bli rätt – men också väldigt fel.
Därför behöver vi prata mer om hur vi hittar kunskap
Det här handlar inte om att stoppa barn från att använda AI. Tvärtom. Det handlar om att ge dem rätt verktyg för att förstå vad det är de får tillbaka. Att ett svar från en AI inte är en källa – utan en möjlig startpunkt. Att ett snyggt formulerat stycke text inte nödvändigtvis är sant. Att teknik kan vara hjälpsam – men inte ofelbar. Det är lätt att tänka att det här mest berör unga. Men faktum är att många vuxna är på väg att göra samma skifte. I takt med att AI-assistenter blir mer integrerade i våra digitala miljöer, behöver vi alla bli bättre på att förstå hur de fungerar – och vad som skiljer dem från en klassisk sökning.
Kanske är det här en av de mest angelägna digitala kompetenserna just nu: att inte bara veta vad vi får fram, utan att förstå hur vi fick det.