Framtiden på besök: Ungas röster om AI i arbetslivet

3 april 2025
Den här veckan har Innovationsarenan fått hjälp från framtiden. Bokstavligen. Fyra åttondeklassare från olika skolor i Göteborg gör just nu sin prao på Göteborgsregionens kontor. De ägnade en eftermiddag åt att tänka tillsammans med oss kring AI och framtidens arbetsliv.
Resultatet? En uppfriskande påminnelse om att AI inte är något som väntar runt hörnet. Det är redan här. Nästa generation har redan börjat använda det och de vill gärna göra dig uppmärksam på att det gör du också. Kanske utan att märka det?
Tryggt och användbart
Att sälja något via en app, chatta med bot i en onlinebutik eller få en text föreslagen – praoeleverna Chloé, Gustav, Leo och Tuva har full koll på att AI redan finns i mycket av det de gör online. Något de inte är lika säkra på är om vuxna har samma koll. Kanske är det därför deras främsta medskick under veckans workshop var så tydligt: Det är okej att inte förstå hur allt fungerar. Och! Ni behöver inte vara rädda, AI kan vara både tryggt och användbart. Enligt eleverna är det viktigaste är att vara nyfiken och våga utforska.
Ett verktyg som kan underlätta
När det kommer till AI på arbetsmarknaden ser våra praoelever AI som ett verktyg som kan underlätta inom många yrken. AI kan hjälpa till, snabba upp och strukturera. Eleverna fick också fundera på om det finns en risk att AI ersätter människor inom vissa jobb? Här var de var noga med att markera var gränsen går. AI kan underlätta, förenkla och hjälpa till– men kan inte fatta beslut. När det gäller frågor som kräver ansvar, omdöme och helhetsbild måste det finnas en människa där, oavsett yrke. På frågan om det finns något yrke som är helt säkrat från att ersättas av AI föreslog eleverna fiskare och konstaterade ingen AI kan göra jobbet med att ta upp fisk från vattnet. Däremot kanske AI kan hjälpa till, genom att sammanfatta väderprognosen eller rapporter om fiskebeståndet?
Quiz, film och framtidsspaningar
Praodagen avslutades med en kreativ utmaning: hur kan vi på ett enkelt sätt förmedla de här perspektiven till vuxna? Eleverna tog sig an uppgiften i två grupper och resultatet säger något om både idéhöjd och kreativitet. Den ena gruppen valde att skapa en film. I korta klipp visar de en stressad kontorsarbetare som skyndar för att hinna till deadline, tills han inser att AI kan hjälpa honom strukturera arbetet. Då hinner han lämna in i tid och kan andas ut. Den andra gruppen gjorde ett quiz klassisk ”Vilken personlighet är du?”-stil. Med frågor som ”Vad gör du när du fastnar på jobbet?” och ”Hur skulle dina vänner beskriva dig?” hjälpte de användaren att identifiera vilken typ av AI-användare hen är: nyfiken utforskare, försiktig traditionell – eller någonstans mitt emellan. Vi tackar Chloé, Gustav, Leo och Tuva för deras kreativa lösningar och tar dem med oss som påminnelser om att det går att prata om AI på sätt som både är lättsamma och skarpa på samma gång.
Röster som behövs
Det kanske mest slående under workshopen var hur naturligt eleverna rörde sig mellan frågor om teknik, utmaningar och möjligheter. De såg AI som ett verktyg, inte en ersättare. De var medvetna om att tekniken inte kan bedöma källor, förstå sammanhang eller känna empati. Och kanske är det just därför deras röster behövs i samtalet om framtidens arbetsliv. Det är lätt att prata om AI som en framtidsfråga. Det svåra är ibland att se hur vi lever i tekniken redan nu. Med hjälp av fyra nyfikna elever har vi fått en liten glimt av vad det kan betyda.