Omvärldskollen: Jobbsök, ljudmodeller och Bill Gates spåkula

Skiss

27 mars 2025 | Henrik Krantz

Håll i hatten, det har kommit nya AI-modeller!

När det kommer till att att sjösätta nya modeller är det ingen rast och ingen ro! Nu har Google släppt loss sin Gemini 2.5-modell, vilket ska vara deras mest intelligenta AI-modell hittills. Det handlar alltså om modeller som är ”tänkande”, ”resonerande” – och multimodala. Det är bara att avboka alla helgplaner och kasta dig in i Google AI Studio för att testa.

Kan AI göra dig bättre på att söka jobb än på att jobba?

 I Storbritannien flaggar arbetsgivare för en ny trend – att arbetssökande använder generativ AI på ett sätt som får dem att verka mer kompetenta än de är. De menar att risken ökar att personer anställs utan att ha rätt kompetens. Vad kommer det innebära för framtidens arbetsmarknad om allt fler blir duktiga på att använda AI för att söka och få jobb – men inte på att utföra  jobbet i sig?

Journal på två timmar istället för två veckor

I Västmanland ser man nu tydliga signaler på att AI kan skapa möjligheter att korta vårdköerna. AI-tjänster har använts av personal för att minska tidsåtgång. På en pilotklinik har man använt taligenkänning för att skriva ut journaler, en process som tidigare bestod av att inspelade ljudfiler skickades till en sekreterare som manuellt skrev för hand. Enligt projektet har AI kortat processen till färdig journal från två veckor till två timmar, eller snabbare.

Läkemedelsverkets egna AI-system

Fler och fler börjar inse att det inte är så tokigt att plocka hem mindre öppna språkmodeller för att köra dessa helt lokalt i egna slutna system, något du kan höra mer om i vår podd Spotlight. Läkemedelsverket har nu driftsatt en egen uppsättning för medarbetare och de delar gärna med sig av den till andra. Men att kunna drifta en lokal modell i en organisation kräver både mognad och kompetens. Med andra ord är det många organisationer och verksamheter som har en del utvecklingsarbete framför sig. 

”Skrämmande bra”: Ny bildgenerator i ChatGPT

Så kom den äntligen, OpenAI:s nya egna modell för att generera bilder. Chat GPT har länge använt Dall-E har länge använts som modell för bildgenerering, och handen på hjärtat har den ofta blir förbisprungen i kvalitet hos  andra tjänster. Men nu finns en ny modell tillgänglig för betalande kunder och hittills ser den onekligen helt galet bra ut. Men räkna även med fortsatt starkt motstånd från kreatörer kring rättigheter och etik. 

Ser vi början på ett nytt kalla kriget?

Just nu skakar omvärlden på fler än ett sätt. Det går inte att komma ifrån att AI spelar en viktig roll inom modern krigsföring, något som just nu visar sig i de pågående striderna i Ukraina. Jakten på de ”smartaste” vapnen är i full gång och det är inte långsökt att dra paralleller till historiens kapplöpningen mot atombomben. Ett eko av en svunnen tid som vi helst skulle slippa.

Finalement! Claude kan använda internet…

En glad nyhet för alla som tycker att Claude är den mysigaste chatboten. Den kan nu både söka efter och  använda information från internet! Tjänsten är just nu endast tillgänglig i USA för betalande kunder, men som alltid, VPN är ofta en lösning för den som verkligen vill testa, tout de suite!

… Och OpenAI ger tillgång till mer ljud

För alla som gillar att tricksa med ljud, till exempel i form av att omvandla text till tal, så har OpenAI nu släppt nya ljudmodeller som finns tillgängliga via API. Så det är alltså dags att börja uppdatera dina röststyrda assistenter med vad OpenAI själva säger ”more accurate and robust speech-to-text systems and expressive, characterful text-to-speech voices”.

Bill Gates tittar i spåkulan

Och så till veckans lilla omskakande tanke. I ett avsnitt av the Tonight Show siar Bill Gates om att vi inom ett årtionde inte kommer att behöva personer med specialkunskap (japp, det betyder varken läkare eller lärare). Specialkunskap kommer istället att vara det Gates kallar för ”gratis intelligens”. Om utvecklingen fortsätter i samma takt som idag kommer det inte att finnas något tak och AI kommer helt enkelt att se till att människan inte behövs för det vi behövs för idag. Sedär,  något att ta med till diskussionen runt middagsbordet ikväll – kommer du att behövas om 10 år?

Omvärldskoll

Det händer mycket inom AI-området. I vår  omvärldsbevakning spanar vi på de frågor som är extra relevanta för Innovationsarenans arbete. Varje vecka sammanfattar vi ett axplock av de viktigaste AI-nyheterna. Vi håller koll åt dig, helt enkelt.

Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du omvärldskollen direkt i din inkorg >

Henrik Krantz

Henrik Krantz
Utvecklingsledare
Göteborgsregionens Innovationsarena
henrik.krantz@goteborgsregionen.se

Rulla till toppen