Omvärldskollen: Agenter, assistenter och en tvärvägrande manusförfattare

20 mars 2025 | Henrik Krantz
AI tar plats i journalistiken
Redaktionen bakom den italienska tidningen Il Foglio har publicerat vad de hävdar är världens första helt AI-genererade tidning. Utgåvan kommer efter en längre tids utforskande av hur AI påverkar mediebranschen och journalistiken.
Samtidigt hoppar även brittiska BBC på AI-tåget och lanserar en ny avdelning, BBC News, Growth, Innovation and AI. Fokus ligger på att utforska hur nyheter kan spridas via nya plattformar och hur AI kan användas för att anpassa innehåll efter mottagaren. Men det är en balansgång – BBC har själva rapporterat om riskerna med att AI förpackar om nyhetsmaterial. Bland annat har vissa verktyg visat sig hallucinera fram osanna delar.
Assistenter överallt
Nu verkar det ändå som att Meta kommer att släppa delar av sin tjänst, Meta AI, till oss användare i Europa. Så snart kan vi även på Instagram och i WhatsApp chatta med en bot, dock utan multimodala funktioner än så länge.
Vem ska ansvara för alla agenter?
AI-agenter lyfts ofta fram som det som kommer att förändra hur vi jobbar med digitala verktyg i grunden. En fråga som ställs allt oftare just nu är den om vem som ska hantera alla dessa digitala agenter och arbetsflöden. Redan nu vajar varningsflaggorna för att organisationer och företag skaffar agentiska flöden som inte pratar med varandra.
Kostnaderna för generativ AI ökar…
Företag och organisationer lägger allt mer pengar på AI och framförallt på generativ AI. Enligt undersökningar kommer 87% av företag i Europa lägga 30% av sin AI-budget på just generativa lösningar. 2028 ser det även ut som att AI-utgifter i Europa kommer landa in på nätta 144,6 miljarder dollar.
… och det gör brotten också
Enligt en ny rapport från Europol kan generativ AI sänka tröskeln till viss typ av digital brottslighet, bland annat id-stöld. Det handlar framförallt om att grupper inom organiserad brottslighet som med hjälp av tekniken får helt nya förutsättningar. Fejkade bilder, filmer och ljud är idag enklare än någonsin att skapa. Tillsammans med text skapar detta helt nya och sofistikerade tillvägagångssätt för bedrägerier. Nu ser man även risken att smuggling och människohandel ökar i takt med att det blir enklare att skapa fejkade handlingar och dokument.
Men det finns bra nyheter också!
En sån är att generativ AI kan hjälpa barn och unga i anpassad skola att bli mer kreativa och hitta sina egna röster. ”Although our kids don’t have voices sometimes, it’s making their creations come alive,” säger en av lärarna på skolan Tor Bank på Nordirland där eleverna bland annat skrivit egen musik med hjälp av AI.
Vi avrundar med ett starkt citat
”Why help the f*cking robots anymore than you can?” Så resonerar den amerikanska manusförfattaren Tony Gilroy som vägrar att publicera manus och annat material från TV-serien Andor han skrivit. Detta eftersom en publicering riskerar att göra texterna till träningsdata för AI-tjänster. Det är ett sätt att protestera mot det många oroar sig för – att AI kommer att ersätta manusförfattare och skådespelare mer och mer. Andra författare och kreatörer väljer att stämma AI-företag för brott mot upphovsrätten, som vi berättade om i förra veckan. Undrar vad som händer nästa vecka?
Omvärldskoll
Det händer mycket inom AI-området. I vår omvärldsbevakning spanar vi på de frågor som är extra relevanta för Innovationsarenans arbete. Varje vecka sammanfattar vi ett axplock av de viktigaste AI-nyheterna. Vi håller koll åt dig, helt enkelt.
Prenumerera på vårt nyhetsbrev så får du omvärldskollen direkt i din inkorg >

Henrik Krantz
Utvecklingsledare
Göteborgsregionens Innovationsarena
henrik.krantz@goteborgsregionen.se