Lärande, kompetens och forskning

Inom fokusområdet för lärande bygger vi upp och stärker den AI-kompetens våra kommuner behöver för att framgångsrikt integrera och använda AI-teknologier.

Kompetensramverk för generativ AI

Kompetensramverket för generativ AI har tagits fram av Göteborgsregionen Innovationsarena och är en strukturerad modell som kartlägger de kunskaper, färdigheter och förmågor som krävs för att använda tekniken effektivt, ansvarsfullt och strategiskt.

Genom utbildning, workshops och kunskapsdelning säkerställer vi att personal såväl som beslutsfattare är väl rustade för framtidens utmaningar och möjligheter med AI. Göteborgsregionens förstudie AI och kompetensförsörjning inom välfärden understryker hur viktigt kompetensutveckling är för att kommuner ska kunna dra full nytta av AI:s potential. Vi fokuserar på att utveckla både grundläggande kunskap och spetskompetens inom AI. Vi strävar också efter att skapa strukturer och processer som stödjer kontinuerligt lärande och innovation. Genom att investera i kompetensutveckling som bygger på aktuell och kommande forskning kan vi säkerställa att AI-lösningar används effektivt och ansvarsfullt i kommunernas verksamheter.

Inspiration
Arena Talks: Skola
Webbinarium

Arena Talks: Skola – AI och lärande på låg- och mellanstadiet

Hur AI kan användas inom undervisningen på låg- och mellanstadiet? Webbinarium där pedagogerna Lisa Tagge från Surteskolan F-3 och Jon Dahlberg förstelärare 4-6 på Alboskolan, Ale kommun, delar med sig av sina erfarenheter och lärdomar om hur AI kan användas i undervisningen.
Podcast
Även om stora språkmodeller kan verka allvetande är deras kunskap begränsad till den data de tränats på – något som kan skapa vissa utmaningar. Det är här RAG-tekniken kommer in i bilden!
Podcast
I det här avsnittet förklarar Johan och Jonas skillnaden på små och stora språkmodeller och nördar ner sig ordentligt i grafikkort, GPU:er och gigabyte. Som vi längtat!
Webbinarium
Förutsättningarna för läraryrket står i snabb förändring och det ställer många frågor till lärarprofessionen och till lärarutbildningen. I detta webbinarium tittar vi på vad AI litteracitet är och vad det innebär för skolan. Vad behöver lärare kunna och förstå om AI? Hur kan lärarna lära ut en grundläggande förståelse om vad AI är och kan till eleverna?
Podcast
Just nu efterfrågas transkribering i många sammanhang, från bearbetning av intervjuer till summerade mötesanteckningar. Men hur fungerar det egentligen? Vilka möjligheter finns och vilka utmaningar behöver vi ha koll på?
Podcast
Vi är många som använder oss av Chat GPT och andra stora språkmodeller. Men handen på hjärtat – skulle du kunna förklara vad en Large Language Modell, LLM eller stor språkmodell är, egentligen? Vad kan den göra och vad kan den inte göra?
Webbinarium
AI-frågan påverkar skola och utbildning på flera nivåer och ur flera perspektiv. Skolledare och rektorer spelar en stor roll för verksamhetens förutsättningar och i detta webbinariet djupdyker vi i ämnet.
Podcast
Idag dyker begreppet AI upp i nästan varje samtal om digitalisering. Men vad skiljer egentligen AI från andra IT-tjänster? Hur vet man om en lösning verkligen bygger på AI – eller om det handlar om något annat, som automatisering eller avancerad dataanalys? När är AI den bästa lösningen, och när finns det enklare alternativ?
Webbinarium
Hur kan du använda AI i ditt skrivande, och hur kan du tänka när det gäller AI och elevers skrivande? I detta webbinarium med Johan Falk från Göteborgsregionen, får du se exempel på hur man kan tänka och göra samt gärna även dela dina egna tankar och erfarenheter.
Rulla till toppen