”Det är inte AI:n i sig som är det kluriga”: Processen i fokus för pilotrektorer

13 mars 2025
Hur kan vi hitta bra arbetssätt för tillämpningen av AI i det systematiska kvalitetsarbetet? Det arbetar en grupp rektor i Partille kommun med just nu inom ramen för Innovationsarenan.
Johan Kivi och Malin Johansson från Göteborgsregionen processleder arbetet som fokuserar på transkribering och bearbetning av möten inom det systematiska kvalitetsarbetet. Deras devis är att börja bakifrån.
– Det handlar om att sätta ord på resultatet först och ha koll på vad det är man vill få ut av exempelvis transkriberingen, säger Malin. Nästa steg blir sedan att ta reda på vilken data vi behöver stoppa in för att få ut det resultat vi önskar.
Koll på input och output
Johan håller med om att när det kommer till användningen av AI-verktyg är det inputen och outputen man behöver ha koll på, snarare än själva tekniken.
– Det är inte AI:n i sig som är det kluriga i det här fallet, säger Johan. När det kommer till transkribering handlar det om att kunna mata in en kvalitativ ljudinspelning (input) och ha koll på vad man förväntar sig av bearbetningen (output).
Processen i fokus
För att hitta AI-lösningar som gör faktisk nytta handlar mycket om metodik och arbetssätt. Därför är det processen som står i fokus för pilotarbetet i Partille. Johan och Malin beskriver det som att bygga en snitslad bana med utgångspunkt i deltagarnas behov.
– Tanken är att vi ska kunna sammanfatta slutsatserna från det här arbetet så att metoden kan komma till nytta för fler, säger Malin.
Mer om pilotarbetet
Syftet med pilotarbetet som görs inom ramen för Innovationsarenan är att utforska hur AI kan effektivisera det systematiska kvalitetsarbetet (SKA). Fokus ligger på transkribering för automatiserad dokumentation. Transkribering omvandlar tal till text, vilket gör det enklare att dokumentera och analysera samtal, möten och intervjuer utan att behöva skriva manuellt. Språkmodellen Svea används i pilotarbetet för analys och sammanfattning av kvalitetsdata.
Angreppssättet är att börja med resultatet först – det kan handla om en specifik mall för mötesanteckningar – och därefter bestämma vilken input som behövs för att “fylla i” mallen. Målet för arbetet är att skapa en snitslad bana som fler rektorer kan använda för att införa AI-tillämpningar i sitt systematiska kvalitetsarbete.
För mer information, kontakta oss:
malin.johansson@goteborgsregionen.se
johan.kivi@goteborgsregionen.se
Vad är Svea?
Svea är en digital assistent som erbjuder ett säkert och smidigt sätt att chatta med sina dokument, det som i AI-världen kallas för RAG. Initiativet är ett samarbete mellan svenska myndigheter, kommuner, regioner och näringslivet, koordinerat av AI Sweden.